Tiimi ison pöydän äärellä pitämässä palaveria
Tiimi ison pöydän äärellä pitämässä palaveria

IT-projektinhallinta Citrus Solutionsilla: Projektipäällikön rooli

”IT-projektinhallinta vaatii kykyä pitää kaikki langat käsissä – ja intohimoa asiakasyhteistyöhön”. Näin kuvaa työtään Leena, kokenut projektipäällikkö Citrus Solutionsilla, jolla on yli 20 vuoden kokemus IT-alalta. Hänen työpäivänsä on täynnä monipuolisia haasteita ja tiivistä yhteistyötä asiakkaiden kanssa, mutta palkitsevinta on saavuttaa yhteinen tavoite.”

Projektipäällikön monipuoliset tehtävät IT-ympäristössä

Leenalla on laaja-alainen kokemus eri IT-alueilta, kuten SAP-ympäristöistä, alusta- ja konesalipalveluista, sovelluskehityksestä sekä loppukäyttäjätuesta. Hän on työskennellyt projekti- ja palvelupäällikkönä sekä asiakkaan että toimittajan rooleissa, mikä antaa hänelle monipuolisen näkökulman IT-projektien hallintaan. Tänä päivänä hän toimii erilaisissa asiakkuuksissa IT-projektipäällikkönä, palvelupäällikkönä tai SCRUM masterina asiakkaan tarpeiden mukaan.

Projektipäällikkö on eräänlainen IT-maailman ”joka paikan höylä”, ja Leenan työpäivät ovat tästä erinomainen esimerkki. Hän ei ainoastaan johda projekteja, vaan toimii myös tarvittaessa prosessikehityksen asiantuntijana, testauksen suunnittelijana ja jopa konkreettisena testaajana. Monipuolisuus onkin yksi projektipäällikön työn keskeisistä voimavaroista, ja se antaa hänelle mahdollisuuden tarjota asiakkaille räätälöityjä ratkaisuja.

Uuden projektin aloittaminen ja asiakkaan tarpeiden kartoitus

Uuden projektin käynnistyessä projektipäällikön ensimmäisiä tehtäviä on tutustua asiakkaaseen ja projektiin. Mm. perehtyä sopimukseen, kartoittaa asiakkaan tarpeet, ymmärtää teknologiaympäristö sekä ratkaisun kompleksisuus. Koko projektin onnistumisen kulmakivi on, että asiakkaalla ja toimittajalla on yhteinen käsitys projektin tavoitteista. Millaista lopputulosta asiakas odottaa, mitä asiakas haluaa mahdollisesti tarjota omille loppukäyttäjilleen tai asiakkailleen, millaista aikataulua tavoitellaan jne. Mitä selkeämpi käsitys molemmilla osapuolilla on tavoitteesta, sitä helpompi sitä kohti on yhdessä kulkea. Sillä, että jo projektin alussa tutustutaan koko tiimin kesken, on myös suuri merkitys kommunikaatiolle ja avoimelle yhteistyölle projektin edetessä. Ja erityisesti mahdollisia haastepaikkoja taklatessa.

Tiimin kokoaminen ja oikeiden kompetenssien varmistaminen

Tiimin kokoaminen on yksi keskeisistä tehtävistä. Oikeiden kompetenssien varmistaminen ja tiimin kanssa pidettävät aloituspalaverit luovat vahvan pohjan projektille. Asiakas pidetään tiiviisti mukana koko prosessin ajan projektipäällikön toimiessa linkkinä asiakkaan ja teknisten asiantuntijoiden välillä.

Projektinhallintamallin ja työkalujen valinta

Jokainen projekti on erilainen ja sen vuoksi projektinhallintamalli valitaan aina tapauskohtaisesti. Joskus ketterä kehitys on paras lähestymistapa, kun taas toisinaan perinteisempi vesiputousmalli toimii paremmin. Projektipäällikkö arvioi yhdessä asiakkaan kanssa, minkälainen hallintamalli parhaiten palvelee asiakkaan tavoitteita ja tiimin työskentelyä. Aina huomioidaan asiakkaan tahtotila, jos asiakkaalla on selkeä näkemys hallintamallista mitä preferoivat. Työkalut valitaan myös yhdessä asiakkaan kanssa. Tärkeää on, että työkalut tukevat valittua hallintamallia, olivat ne sitten asiakkaan tai toimittajan tarjoamia.

Onnistuminen yhdessä asiakkaan kanssa tuo iloa ja energiaa seuraaviin tehtäviin. Pitemmät projektit ja yhteistyö jatkuvan kehityksen puitteissa ovat työn sokeri. On aina yhtä hienoa onnistua yhdessä asiakkaan kanssa, Leena summaa.

Yhteistyö ja jatkuva kehitys projektin sydämessä

Projektin aikana Leenan tehtäviin kuuluu paitsi päivittäinen projektinhallinta myös tiimin ohjaaminen ja tukeminen. Hän fasilitoi tapaamisia, koordinoi ongelmanratkaisua ja varmistaa, että aikatauluissa pysytään. Kommunikaation merkitys korostuu, kun projektin eri osapuolet tarvitsevat selkeitä ohjeita ja tukea.

Kun projekti lähestyy loppuaan projektipäällikkö varmistaa, että siirtymä ylläpitoon sujuu saumattomasti. Palvelun uusi omistaja tai ylläpitotiimi perehdytetään huolellisesti projektitiimin toimesta. Näin asiakas voi luottaa siihen, että kaikki projektin aikana saavutetut tulokset ovat tukevasti hallussa myös jatkossa.

Leenan 6 vinkkiä onnistuneeseen IT-projektiin

  1. Tunne asiakkaan tarpeet: Aloita aina huolellisella kartoituksella ja varmista, että tekniset ratkaisut vastaavat asiakkaan vaatimuksia.
  2. Perehdy sopimuksiin ja dokumentaatioon huolella: Tutustu tarkasti projektin alussa sopimuksiin, teknologioihin ja asiakkaan tavoitteisiin, jotta voit suunnitella projektin aikataulun ja tehtävät tehokkaasti.
  3. Varmista tiimin oikea kokoonpano: Varmista, että projektissa on oikeat kompetenssit ja riittävä resursointi, jotta projekti etenee sujuvasti.
  4. Valitse oikea projektinhallintamalli: Päätä yhdessä asiakkaan kanssa, mikä malli, SCRUM, muu ketterä kehitys tai vesiputous sopii parhaiten projektiin.
  5. Varmista tiivis asiakasyhteistyö: Pidä asiakas jatkuvasti osana projektitiimiä, kaikissa projektin eri vaiheissa, ja varmista, että viestintä on avointa ja läpinäkyvää.
  6. Dokumentoi ja perehdytä: Projektin päättyessä varmista, että tarvittava perehdytys ja dokumentaatio on tehty, jotta siirtymä ylläpitoon on saumaton.
Leena Nyberg

Leena Nyberg

Kirjoittajalla on vahva tausta palvelu- ja projektinhallinnassa sekä prosessien kehittämisessä. Hänen työnsä keskeisenä tavoitteena on onnistua yhdessä asiakkaan kanssa.

Lue lisää ketterästä kehityksestä : Ohjelmistoprojektin hankinta ketterällä mallilla